Dekt mijn brandverzekering ook inboedel en diefstal?
Wens je je inboedel op te nemen in je brandverzekering? Dan moet je dat expliciet vragen aan je makelaar. Dat geldt ook voor de diefstalwaarborg: dat is een optionele dekking waarvoor je extra betaalt.
Waarop letten bij verzekering van je inboedel?
Wens je je inboedel te verzekeren, hou dan zeker rekening met de volgende tips:
- De voorwaarden verschillen tussen verzekeraars. Vraag zeker advies aan je makelaar. Hij vergelijkt de brandverzekeringen op de markt en zoekt voor jou de beste oplossing.
- Het is belangrijk dat je de waarde van je inboedel correct inschat. Verzeker je een te laag bedrag, dan bestaat het risico dat je bij een totaal verlies een deel van de schade aan je inboedel niet vergoed krijgt. Soms nemen mensen een ‘verzekering in eerste risico’. Je verzekert dan een lager bedrag dan de werkelijke waarde van je inboedel. Bij een gedeeltelijke schade word je meestal volledig vergoed. Bij een totaal verlies van je woning betaalt de verzekeraar echter niet meer dan het verzekerde bedrag voor de inboedel …
- Neemt de waarde van je inboedel doorheen de jaren toe, bijvoorbeeld omdat je heel wat nieuwe spullen gekocht hebt? Vergeet dan niet om het verzekerde bedrag in je brandverzekering te verhogen.
- Heb je dure voorwerpen in huis? Laat dat dan weten aan je makelaar. Denk bijvoorbeeld aan kunstwerken, muziekinstrumenten, juwelen, … Soms nemen verzekeraars vergoedingslimieten per voorwerp op in hun voorwaarden. Daardoor bestaat de kans dat een kostbaar voorwerp standaard niet volledig verzekerd is. Je makelaar zorgt ervoor dat je brandverzekering aangepast wordt, zodat ook je duurdere spullen volledig verzekerd zijn.
- Heb je kinderen die op kot zitten? Dan is ook hun studentenkot en de inboedel daar in je brandverzekering gedekt. Ook hiervoor geldt de regel dat je dure voorwerpen (zoals een muziekinstrument) vooraf zeker moet melden aan je makelaar. Soms studeren jongeren een tijd in het buitenland. Vraag aan je makelaar om zeker te checken of de brandverzekering ook van toepassing is in het buitenland.
Diefstal en vandalisme in je brandverzekering
De waarborg diefstal en vandalisme zit niet standaard in je brandverzekering. Het is een dekking die je kunt toevoegen aan je verzekering en waarvoor je een bijkomende premie betaalt.
De diefstalwaarborg vergoedt gestolen voorwerpen na een inbraak. Verzekeraars hanteren hierbij ook bepaalde maximumbedragen per voorwerp. Die zijn mogelijk ontoereikend voor dure spullen. Bespreek dat zeker met je makelaar. Ook als je woning beschadigd raakt door een mislukte poging tot inbraak, en er dus niks gestolen werd, zal de verzekeraar die schade vergoeden.
Belangrijk is wel dat jij je voorzichtig en redelijk gedraagt. Laat je bijvoorbeeld je huissleutels op de deur zitten terwijl je een hele dag weg bent, dan kan de verzekeraar weigeren om tussen te komen. Verder is het bijvoorbeeld essentieel om, als je van huis bent, alle ramen en deuren (slotvast) gesloten te houden. Ook vragen verzekeraars soms om te zorgen voor extra beveiligingsmaatregelen, zoals veiligheidssloten, een alarmsysteem of een kluis. Dat is vooral zo wanneer je dure voorwerpen in huis hebt of wanneer je woning regelmatig niet bewoond is (bijvoorbeeld als je voor enkele maanden gaat overwinteren in het zuiden).
Houd aankoopfacturen en foto’s bij
Het is interessant om aankoopfacturen bij te houden en foto’s te maken van waardevolle voorwerpen. Bewaar dat alles op een aparte plaats, dus niet in je woning. Die info is erg nuttig als voorwerpen beschadigd of gestolen worden. Op dat moment moet namelijk ook de waarde correct bepaald worden.
De term woonverzekering is correcter dan brandverzekering, omdat zo’n verzekering veel meer risico’s dekt dan louter brandschade. Maar houd wel voor ogen dat elke verzekeraar zelf de voorwaarden van zijn brandverzekering bepaalt. Dat brengt mee dat die voorwaarden soms verschillen tussen verzekeraars op het vlak van dekkingen, franchise, verzekerde bedragen, … Je verzekeringsmakelaar is perfect geplaatst om de voorwaarden van meerdere maatschappijen te vergelijken en jou de best mogelijke oplossing op de markt voor te stellen.
Bron: Baloise.be